Het ontstaan van Manege de Zwaanhoek

De historie van onze Zeeuwse manege

Manege de Zwaanhoek is opgericht door Mevr. Delfos op 3 dec. 1969 aan de Jacoba van Beierenweg in Vlissingen. We zijn begonnen met Bolleke, een eigenwijze shetlander, Arla en Carla ook 2 Shetlanders die voor ze bij mevr. Delfos kwamen, voor de kar van de melkboer hadden gelopen en werkeloos waren. Django, een mengeling van het een en ander en Blacky die was van een meisje die heel bang van hem was en hem eigenlijk niet meer kon houden.

We reden altijd zonder zadel, alleen als je jarig was mocht je met zadel rijden. We konden dus allemaal erg goed zonder zadel rijden.

Beginjaren van Manege de Zwaanhoek

In de beginjaren had Manege de Zwaanhoek alleen een buitenbak, een tuinhuisje om in te zitten en een houten stalletje voor de manegepony's. Dat was erg koud in de winter, of heel nat in de herfst. De kou in de winter en de nattigheid in de herfst deerde ons niet, zolang we maar op de pony's konden rijden.

Mevr. Delfos nam een kan heerlijke warme chocomelk mee en daar zaten we gezellig in ons ijskoude tuinhuisje. Vergeleken met toen hebben we het nu wel heel erg luxe in de manege, met een binnenbak, een verwarmde kantine en een mooie stal met binnen en buitenboxen.

In Veere gingen we met, toen nog de ponyclub op ponykamp, we reden met de pony’s naar Veere. We sliepen daar in een oude koeienstal en dronken ’s morgens verse melk. Via Oost Souburg is de manege in 1984 aan de Zwaanweg terecht te komen.

Uitbreidingen van de manege in 1994 en 2001

Op deze mooie locatie in Zeeland is in 1994 een binnenbak en in 2001 heeft de mooie stenen stal, het oude, houten knusse stalletje vervangen. De prachtige plek in Zeeland waar de manege nu gevestigd is, willen we niet kwijt. Het is een unieke locatie in Zeeland die echt alles heeft en voor ons allemaal heel veel betekend!

Uitbreidingen van verschillende activiteiten op de manege

In de loop der jaren is het gene wat we aanbieden bij Manege de Zwaanhoek ook enorm uitgebreid. We hebben strand- en bosritten, springlessen, onderlinge wedstrijden, een spelletjes dag met paarden versieren, we organiseren kinderfeestjes, pannenkoeken eten en een leuke bonte middag. Ook bieden we natuurlijk kinder- en volwassenlessen aan. In de zomer zijn er gezellige ponykampen die we al heel wat jaren op ons eigen bedrijf organiseren. Voor toeristen is het mogelijk om een vakantiestalling te huren bij ons op de manege. Zo kunnen de paarden ook genieten van de prachtige Zeeuwse natuur.

Echt familiebedrijf, van generatie tot generatie

Het is een echt familiebedrijf, mevr. Delfos heeft het opgericht, Doesjka de dochter van mevr. Delfos, is er mee verder gegaan en heeft de manege groot en sterk gemaakt. Tjarda, de dochter van Doesjka, is al jaren aanwezig op de manege en ondertussen ook werkzaam in het bedrijf.

Monique is in 1996 bij ons komen werken en werkt er nu nog steeds. Ze hoort ondertussen ook bij de familie. Op 6-jarige leeftijd is ze bij ons op Noordbeek komen rijden en ze is ondertussen al heel lang in ons midden.